Naturvin er en form for vin, der er produceret med minimal intervention i vinmarken og under selve vinifikationen. Dyrkningen af druerne foregår uden brug af insekt – og plantegift, og vinproducenter forsøger at minimere brugen af konventionelle teknologier og tilsætningsstoffer under vinifikationen. Målet er at lade naturen tage over og lade vinens karakter udvikle sig mere naturligt.
Er al vin ikke naturlig?
Naturvin har slået sit navn fast i vinverdenen og har fanget opmærksomheden hos vinelskere verden over. Mens nogle ser naturvin som en autentisk og økologisk tilgang til vindyrkning og vinproduktion, er andre mere skeptiske, hvis ikke ligefrem nedladne. Fred med det. Der er masser af almindelig vin tilgængelig. Vin, der er produceret med kemi, enzymer, træflis og kulturgær, der overbevisende får druen og vinen til at smage af noget helt andet. Hvor er charmen i det?
Det gode ved naturvin
1. Smag og Terroir: Vine produceret med minimal intervention afspejler bedre det sted, hvor druerne er dyrket – også kendt som terroir. Terroir er vinsmagens unikke udtryk af jord, klima og dyrkningsmetoder, og naturvinproducenter tror på, at deres praksis forbedrer denne karakteristika.
2. Økologi og bæredygtighed: En af naturvinens tiltrækningskræfter ligger i dens økologiske og bæredygtige tilgang. Fraværet af sprøjtemidler og kunstgødning kan have positive miljømæssige virkninger og støtter en mere naturlig biodiversitet i vinmarkerne.
3. Autenticitet og håndværk: Naturvinproducenter betoner ofte deres passion og engagement for håndværket. Denne tilgang til vinproduktion fremhæver en mere autentisk og personlig tilgang, hvor vinmagerens håndværk og individuelle stil kan skinne igennem.
Der er ikke en forside uden en bagside
1. Uforudsigelighed og konsistens: Kritikere hævder, at naturvinens proces kan være uforudsigelig, hvilket resulterer i variationer fra årgang til årgang. Dette kan være en udfordring for forbrugere og restauratører, der søger en mere konsistent smagsoplevelse. Ja, men det bør her tilføjes, at to dyrkningssæsoner sjældent er ens, og at der må kunne forventes forskelle mellem årgange. Selv i konventionelle vine er der gode år og mindre gode år.
2. Risiko for fejl: Den minimalistiske tilgang i naturvinproduktion kan også føre til større risiko for fejl og uønskede mikroorganismer i vinen. Dette kan resultere i ubalancerede smagsprofiler og endda vinfejl, der ikke opstår i mere konventionelle produktionsmetoder.
Det det i virkeligheden handler om, er når mindre dygtige vindyrkere – og magere insistere på metoder, de ikke kender godt nok. En autonom (vild) gærkultur er ikke altid stæk nok til at kontrollere processen, og det er bliver da mikroorganismer/bakterier, der vinder kampen, og vinen kan ende med at smage underligt. Et udtryk for det, er at der er ‘gået mus i den’.
3. Mangel på klarhed og standarder: Da der ikke er en universel definition af, hvad naturvin er, kan forbrugere have svært ved at forstå og vurdere, hvad de køber. Her handler det meget om erfaring, at smage sig til kendskab til gode vine, og tillid til din lokale vinhandler.
Deler vandene, som Moses ved det Røde Hav
Naturvin er uden tvivl polariserende. Diskussionen om naturvin er ikke kun begrænset til smag og produktionsmetoder. Uanset hvilken side man står på, er det klart, at naturvin har skabt en vigtig samtale om, hvordan vi ser på og værdsætter vin. Denne diskussion er ikke kun begrænset til smagsløgene, men udfordrer også vores opfattelser af bæredygtighed, håndværk og forbrugerbevidsthed. Hvad enten man elsker eller hader naturvin, er der ingen tvivl om, at denne bevægelse vil fortsætte med at forme vinverdenen og inspirere til nye tanker om, hvad der definerer en god flaske vin.